Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op andere plaatsen kunnen zitten. Voetwratten zijn vaak platte wratten die met een eeltlaagje in de voetzool zitten.

Ontstaan

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving. Veel mensen denken dat vloeren in gymzalen een bron van besmetting kunnen zijn. Volgens onderzoeken echter heeft het laten gymen op blote voeten geen invloed op het ontstaan van wratten. Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douche- of wasruimten kunnen mogelijk wel een rol spelen bij besmetting. Wratten zijn onmogelijk te voorkomen!

Kan het kwaad?

Wratten zijn onschuldig. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee tot vijf jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is ook niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven.

Behandeling

Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw huisarts. Bij pijn, irritatie of `in de weg zitten` is behandeling wel gewenst.  Men kan de wratten eerst behandelen met een wrattentinctuur waardoor ze na enige tijd geleidelijk verdwijnen. De methode is niet pijnlijk. De tinctuur is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Wanneer met deze behandelingsmethode de wratten niet verdwijnen, kan behandeling door de huisarts plaatsvinden. De behandeling kan bestaan uit het opbrengen van een zalf, tinctuur of aanstippen met vloeibare stikstof. Bij het aanstippen met vloeibare stikstof wordt de wrat bevroren. Er ontstaat een blaar onder de wrat en na 1 à 2 weken valt de wrat eraf. De behandeling kan wel pijnlijk zijn en moet nogal eens herhaald worden.

Podotherapeut

Wanneer een wrat op een plaats zit waar deze pijnlijk is en ook het lopen beïnvloedt, is het mogelijk de wrat middels een orthese of inlegzool drukvrij te leggen.

Heeft u last van "Voetwratten" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts