Wat is het?

Jicht is een gewrichtsontsteking waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, hierdoor kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan. Urinezuur is een normaal afvalproduct van onze stofwisseling. Wanneer deze niet goed door de nieren wordt uitgescheiden kan dit in het bloed terecht komen, waardoor jicht kan gaan ontstaan. In 80% van de eerste jichtaanvallen vindt deze plaats in het grote teengewricht. Daarnaast komt jicht met name voor bij mannen vanaf hun 40-50e levensjaar.

Jicht is niet altijd continue aanwezig, het kan in aanvallen voorkomen. Wanneer u naar bed gaat zonder klachten kan u ’s nachts wakker worden met pijn in het grote teengewricht. Naast het grote teengewricht kan jicht ook voorkomen in slijmbeurzen en pezen of in de gewrichten van de handen, polsen, knieën of enkels.

Oorzaak

Normaal gesproken lost urinezuur op in de bloedbaan en plassen we het gewoon uit. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat iemand te veel urinezuur in zijn bloed heeft. Het lichaam maakt dan te veel urinezuur aan of voert te veel urinezuur aan, of het lichaam voert te weinig urinezuur af.

Symptomen

Een acute aanval is te herkennen aan roodheid, warmte zwelling en pijnklachten. Op dit moment kan er ook geen laken op de voet verdragen worden. De huid om het gewricht zal tijdens een aanval in eerste instantie rood en glanzend zijn. Na de aanval, bij het afnemen van de zwelling, kan deze schilferig worden. Jicht wordt behandeld middels medicatie waarbij de urinezuurspiegel in het bloed genormaliseerd wordt.

Podotherapeut

Wanneer een gewrichtsontsteking aan de voet is, kan dit irritatie geven in de schoen of tijdens lopen. Een Podotherapeut kan met u mee kijken voor een therapie die verlichting geeft aan de voeten.

Heeft u last van "Jicht" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts