Het Tractus Iliotibialis Frictiesyndroom is één van de hoofdoorzaken van kniepijn bij hardlopers. De tractus iliotibialis is een peesplaat aan de buitenzijde van het dijbeen. Deze band loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht aan net onder de knie. De tractus iliotibialis is belangrijk voor het stabiliseren van het kniegewricht tijdens hardlopen. Hierbij beweegt de band van achter het dijbeen in voorwaartse richting en wrijft hierbij over de puntige knobbel aan de zijkant van de knie. Door het constante wrijven kan de band gaan ontsteken.

Oorzaak

Frictie geeft eigenlijk al aan dat we hier te maken hebben met klachten die ontstaan door overbelasting. Deze overbelasting kan onder andere ontstaan door:

  • Een enkel die naar binnen zakt (overproneren) waardoor de knie meer naar binnen draait. Hierbij wordt de tractus strakker aan getrokken als deze over de knie beweegt.
  • O-benen brengen de tractus meer op spanning.
  • Beenlengte verschil
  • Ruime kniebanden
  • Schoeisel. Slechte schokdemping of instabiliteit waarbij de voet en knie, naar buiten zakt.
  • Wegdek. Als je, bijvoorbeeld, steeds aan dezelfde kant van een bolle weg loopt. Het linker- of rechterbeen wordt op die manier namelijk in een o-stand gedwongen.

Klachten

De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs ( bij de heup) pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk.

Podotherapeut

Een podotherapeut onderzoekt of uw klachten voortkomen uit een voetstandafwijking, uw looppatroon of schoeisel.
De podotherapeut kan u adviezen geven met betrekking tot de dagelijkse bezigheden of een schoenadvies. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie uw voetstand of looppatroon corrigeren.

Heeft u last van "Tractus Iliotibialis Frictie syndroom" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts