De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft, om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bovenbeen te glijden. Veel knieklachten ontstaan wanneer het kraakbeen van de knieschijf geïrriteerd wordt of gaat slijten.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van knieschijfklachten is de manier waarop de knieschijf door de groeve van het bovenbeen beweegt. Dit kunnen we onderverdelen in 3 groepen:

  1. Dysbalans in de bovenbeenspieren waardoor de knieschijf niet goed spoort in de groeve
  2. Dysbalans door een afwijkende bot-/skeletbouw; X-benen en O-benen
  3. Dysbalans door afwijkingen in de anatomische aanleg van groeve of knieschijf; bijv. groeve te ondiep

Bij de eerste twee punten zal de knieschijf een verkeerde trekkracht ondervinden van de bovenbeenspieren. Hierdoor wordt de knieschijf meer naar een van de twee zijden getrokken. Meestal is dit naar de buitenzijde, waar op het kraakbeen meer druk zal ontstaan. In elk geval “spoort” de knieschijf niet meer goed in de groeve.

Klachten

Typerend voor mensen met knieschijfklachten is de pijn bij bergaf en trapaf lopen. Soms kun je de knie horen “knarsen” bij het traplopen of klikt de knie wanneer deze gebogen wordt. Dit komt doordat de ruwe kraakbeen oppervlakken van de knieschijf en de groeve op het femur tegen elkaar schuren. Het kniegewricht kan op deze irritatie reageren met zwelling en ontstekingsverschijnselen.

Podotherapie

Een podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt (overproneert) heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien, hierbij wordt de knieschijf meer naar buiten getrokken en zal tegen de buitenrand van de groeve aan gaan lopen. Dit geeft pijnklachten en op de lange duur mogelijk slijtage van de knie. Ook overdreven naar buiten lopen (supineren) kan dit soort klachten veroorzaken.

De podotherapeut kan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen. Vaak werkt de podotherapeut bij deze klachten samen met de fysiotherapeut voor training van de bovenbeenspieren.

Heeft u last van "Knieschijfklachten" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts