Het tarsale tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpale tunnel syndroom (bij de pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw: de nervus tibialis. De nervus tibialis volgt een lange, kronkelige route vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. Vlak boven de enkel draait de zenuw naar binnen naar de binnenenkel toe. Daar ligt de nervus tibialis, samen met een slagader, tussen drie pezen in. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band (het ligament laciniatum) aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel; de tarsale tunnel.

Oorzaak

Doordat de zenuw omringt is door pezen van grote spieren, kan een van deze pezen(of meerdere) druk veroorzaken op de zenuw in de tarsale tunnel. De tarsale tunnel kan bij letsels van de enkel, maar ook door standafwijkingen van de voet en enkel nauwer worden.

Klachten

Takjes van de zenuw, lopen van de binnenenkel naar het hielbeen en naar de onderkant van de voet, en kunnen dan pijn, tintelingen en soms een doof gevoel veroorzaken. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel veroorzaken ook vaak pijnklachten. De klachten treden vooral ‘s avonds en ‘s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen. In de ochtenduren zijn er meestal weinig klachten.

Podotherapeut

In een onderzoek kan de podotherapeut achterhalen waardoor de beknelling van de zenuw optreedt. Meestal ligt de oorzaak bij een standsafwijking. Het naar binnen zakken of knikken van voet en enkel kan de podotherapeut middels een zooltherapie corrigeren. Hierdoor vermindert de druk op de zenuw en nemen de klachten snel af.

Heeft u last van "Tarsaal tunnel syndroom" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts