Wat is het?

Bij een beenlengteverschil (BLV) is het ene been langer dan het andere been, er ontstaat hierdoor een bekkenscheefstand. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze het beseffen, omdat ze geen klachten hebben.

Oorzaken

Mogelijk heeft u al jaren een beenlengteverschil en heeft u er nooit last van gehad. Door een zwangerschap/ bekkeninstabiliteit of trauma merkt u dat klachten niet minderen omdat door het beenlengteverschil de klachten in stand wordt gehouden. Na een operatie voor een nieuwe heup of een knieprothese kan ook een beenlengteverschil optreden. Dit levert veelal in een relatief korte tijd pijnklachten op, omdat van de ene op de andere dag de beenlengte ongelijk is.

Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien. Wanneer er geen klachten zijn in de voeten, knieën, heupen of rug is een behandeling niet altijd noodzakelijk.

Symptomen

Door een beenlengteverschil kunnen er standafwijkingen en klachten ontstaan door compensaties. Hierbij kunt u denken aan voeten, knieën, heupen en onderrug.

Podotherapeut

Bij een relatief klein beenlengteverschil zal het lichaam zich hierop aanpassen. Afhankelijk van de grootte van het verschil tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging en/of een podotherapeutisch zool of schoenaanpassing.

Het komt vaak voor dat er sprake is van een relatief beenlengte verschil. Dit betekent dat het lijkt alsof het ene been langer is dan het andere, echter is dit in werkelijkheid niet zo. De podotherapeut zal tijdens het onderzoek letten of bijv. het bekken wel goed beweegt en er niet 1 voet meer naar binnen zakt dan de andere. Wanneer dit het geval zou zijn moet de voetstand worden aangepakt en is een hakverhoging in veel gevallen niet nodig.

Heeft u last van "Beenlengteverschil" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts