Als we de wervelkolom aan de zijkant bekijken zien we dat er van nature krommingen inzitten. De kromming naar voren noemen we een lordose, de kromming naar achter noemen we een kyfose. Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. Een versterkte lumbale lordose (sterke holle rug) zien we bijvoorbeeld vaak bij mensen met zwakke buikspieren of tijdens zwangerschap.

Het bekken en het heiligbeen vormen de basis voor de gehele wervelkolom. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten die SI- gewrichten genoemd worden. De SI-gewrichten zijn heel belangrijk voor het zitten, staan, lopen, draaien, enz. Hierbij kan worden opgemerkt dat elke beweging van het bekken met het daaraan vast zittende heiligbeen, een bewegingsverandering in de wervelkolom veroorzaakt.

Ontstaan

Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Denk hierbij aan te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken (spit). Er kunnen ook factoren aanwezig zijn die bij het staan en lopen al ongunstig zijn zoals een afwijkende voetstand, beenlengteverschil en aangeboren afwijkingen. Meestal is het een combinatie van factoren. Soms is de rugklacht het gevolg van het doormaken van een klacht elders in het lichaam, die we door een aangepast bewegingspatroon proberen te ontzien.

Klachten

Bij sommige mensen is lage rugpijn binnen enkele dagen over, soms duurt het een paar weken. Anderen lopen er al jaren mee. Niet altijd is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Er zijn niet voor niets zoveel disciplines die zich bezig houden met deze problematiek.

Podotherapeut

De manier waarop de rug belast wordt tijdens staan en lopen kan beïnvloed worden door de stand van voeten en benen. Een standafwijking of afwijkend looppatroon is vaak corrigeerbaar met podotherapeutische zolen. Een stabiele en neutrale stand kan al een groot deel van de lage rugklachten verminderen of opheffen. Daarnaast is het een goede uitgangspositie voor vervolgtherapieën als fysiotherapie, oefentherapie Cesar- Mensendieck en verschillende vormen van manuele therapie. Door een gecorrigeerde stand valt u niet terug in uw oude bewegingspatroon, zodat het effect van de vervolgbehandeling sneller merkbaar is en langer houdt.

Heeft u last van "Lage rugpijn" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts