Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd . Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen.

Ontstaan

De oorzaak van deze aandoening kan velerlei zijn. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten. Ieder vorm van compressie, zoals te krap of te kort schoeisel zal het probleem verergeren.

Klachten

De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Podotherapie

Behandeling is er op gericht om de compressie op te heffen en er voor te zorgen dat de zenuw “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van bv. schoenadvies, manipulaties, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese.

Heeft u last van "Mortonse neuralgie" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts