Achilles tendinitis is een ontstoken achillespees. Deze lange pees is het uiteinde van de twee kuitspieren, loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan. De achillespees is noodzakelijk om recht op te kunnen lopen. Achilles tendinitis is een veel voorkomende kwaal bij sporters. Honkballers, basketballers, tennissers, voetballers, hardlopers, en dansers zijn extra gevoelig voor deze blessure omdat deze sporten elementen bevat van plotseling stoppen, starten, springen en draaien, welke de achillespees zwaar belasten.

Ontstaan

Het probleem kan veroorzaakt worden door een op zichzelfstaand incident, door overbelasting van de achillespees of het is het resultaat van meerdere, kleine stress-momenten door de jaren heen. Meestal is een achilles tendinitis toe te schrijven aan een abnormale pronatie, waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. Dit heeft als gevolg, dat de onderbeenspieren meer (t)rekken dan normaal. Net als een elastiek, hoe verder de spieren rekken, des te strakker ze worden. De kracht op de achillespees en het hielbeen wordt groter, met als resultaat een pijnlijke ontsteking.

Omdat de voetboog platter wordt na verloop van de tijd, zeker bij fanatieke sporters, kan iemand jaren probleemvrij zijn en later toch achilles tendinitis ontwikkelen. Deze klacht zie je ook vaak bij “weekend sporters” (onregelmatige sporters) en bij personen die pas begonnen zijn met sporten. Bij deze laatste groep, zijn de spieren en pezen weinig flexibel door inactiviteit. Het is daarom heel belangrijk voor personen die pas beginnen met sporten, om langzaam te beginnen en geleidelijk de activiteiten op te bouwen.

Klachten

De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen. Een achillespeesblessure kan echter ook in een chronisch stadium geraken. Er is dan ook pijn in rust en is langer dan 6 weken aanwezig. De klacht uit zich vaak wanneer de achillespees een kracht moet leveren of wordt gerekt, zoals op de tenen gaan staan en de hiel optillen bij het lopen.

Podotherapeut

Als pijn ontstaat, zelfs na een goede warming-up en goede trainingsopbouw, kan de oorzaak liggen in het verkeerd of slecht functioneren van de voet.
Een podotherapeut kan dit onderzoeken en daar een therapie op toepassen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk. Er kan gedacht worden aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool/of taping) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies etc.

Heeft u last van "Achillespees klachten" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts