HEEFT U VOETKLACHTEN, EEN BLESSURE OF WILT U ADVIES?
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon.
Een voetverzorg(st)er of pedicure verzorgt en verwent de voeten vaak door bijvoorbeeld eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn pedicures die gespecialiseerd zijn in onderhoud en signaleren van voetproblemen bij mensen met diabetes mellitus of met reuma.
Een podotherapeut verzorgt de voeten niet, maar houdt zich bezig met onderzoek en behandeling bij een voetprobleem. Als de oorzaak achterhaald is, kan met de behandeling herhaling of verergering worden voorkomen.
Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelordegree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS. Podologie/ podoloog wordt een vrij beroep genoemd, wat betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren wel een gedegen opleiding of cursus gevolgd.
Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut haar behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.
Nee, hiervoor moet u naar een leverancier van elastische kousen. Dit gaat overigens altijd via een arts of specialist.
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Dit is uiteraard afhankelijk van de persoon en de gebruiksintensiteit. Wij adviseren eens per jaar de zolen te laten controleren en eventueel te reviseren als dat nodig is, en om de 2 à 3 jaar de zolen te vervangen. Houdt u er rekening mee dat de zolen niet alleen slijten, maar ook uw voeten in de loop der jaren enigszins veranderen.
Dit ligt aan de oorzaak van de klacht. Als het gaat om een afwijkende voetstand, dan zal een correctieve zool in de meeste gevallen nodig blijven. Als het gaat om bijvoorbeeld een incidentele blessure, dan is de zooltherapie nodig totdat de klacht niet meer aanwezig is.
U kunt de zolen het beste met een vochtige doek afnemen. In de zomer kunt u een ‘kousenvoetje’ om de therapiezolen doen waardoor ze schoon blijven en uw transpirerende voeten er niet aan plakken.
Een orthese kunt u het beste ’s avonds met lauw water afspoelen, vervolgens afdrogen en in een potje met talkpoeder bewaren. De volgende ochtend veegt u het talkpoeder eraf en plaatst de orthese weer aan de voet.
Het is niet afwijkend dat een kind tot de leeftijd van 7-9 jaar een ‘doorgezakte’ voet heeft. Als uw zoon of dochter echter pijnklachten heeft, vaak struikelt, zonder aanleiding geregeld valt of motorisch trager is dan leeftijdgenoten, dan is een bezoek aan de podotherapeut aan te raden. Wij beschikken over ruime kennis en ervaring in de behandeling van diverse voetproblemen bij kinderen. Hierbij wordt indien nodig samengewerkt met een kinderfysiotherapeut.
De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. U kunt dit nakijken in uw polis, navragen bij uw verzekeraar of op het Vergoedingenoverzicht Podotherapie kijken.
De kosten verschillen per behandeling. Bij uw eerste bezoek wordt u uitgebreid geïnformeerd over de kosten.
Podotherapie Gaan! is gecertificeerd voor Directe Toegankelijkheid Podotherapie. Dit houdt in dat u geen verwijzing meer nodig heeft om naar de podotherapeut te gaan. Echter, het is voor de podotherapeut dan wel wettelijk verplicht eerst een screening te doen om te bepalen of er een indicatie bestaat voor Podotherapie. Dit vervangt de schriftelijke verwijzing van de (huis)arts. Deze screening wordt tijdens het eerste onderzoek uitgevoerd.
De oorzaak van een likdoorn/ eksteroog/ eeltpit is wrijving en overdruk. Zolang deze wrijving en overdruk niet opgeheven worden, zal een likdoorn weer terug komen. Een podotherapeut kan de overdruk met behulp van een podotherapeutisch hulpmiddel opheffen. Deze podotherapeutische hulpmiddelen bestaan uit een podotherapeutische zool, een orthese, een drukverdeling of een nagelbeugel. Welke methode wordt gebruikt is afhankelijk van waar de likdoorn zich bevindt. Door de overdruk weg te nemen komt de likdoorn niet of in ieder geval minder snel terug. Er zal meestal wel periodiek nabehandeling nodig zijn door een pedicure, omdat de huid (weliswaar in steeds mindere mate) nog een tijdje eelt blijft produceren.
HEEFT U VOETKLACHTEN, EEN BLESSURE OF WILT U ADVIES?
neem gerust contact met ons op