De wervelkolom strekt zich uit van de basis van de schedel tot de onderkant van de billen en bestaat uit meer dan dertig aparte botstukken, de wervels. Dit zijn zeven halswervels, twaalf borstwervels, vijf lendewervels, vijf heiligbeenwervels die vergroeid zijn tot het heiligbeen en vijf staartwervels die vergroeid zijn tot het staartbeen.

Tussen twee aan elkaar grenzende wervels zitten openingen waardoor de zenuwen lopen. De wervels zijn met elkaar verbonden door sterke banden, ligamenten genoemd. Tussen de wervels zitten veerkrachtige tussenwervelschijven. Elke schijf bestaat uit een stevige vezelachtige buitenkant met binnenin een geleiachtige stof.

Van opzij gezien heeft de wervelkolom een S-vorm die in stand wordt gehouden door de rug- en buikspieren. Een gezonde wervelkolom geeft steun aan uw lichaam en zorgt ervoor dat u rechtop kunt lopen. Ook zijn uw armen via de schouders en uw benen via het bekken aan de wervelkolom verbonden. Een andere belangrijke functie van de wervelkolom is de bescherming van het ruggenmerg. Het ruggenmerg werkt als een schakelkast waar door zenuwcellen elektrische prikkels worden verzameld en verspreid in opdracht van onze hersenen.

Verschillende houdingen

Verschillende houdingen en bewegingen van de rug veroorzaken drukveranderingen op de tussenwervelschijf. Vooral de bewegingen van de rug waarbij een bolle houding wordt aangenomen geeft een uitpuilend effect van de tussenwervelschijf naar achteren. Van hieruit valt enigszins te verklaren dat bij rugklachten waarbij de tussenwervelschijf de irritatie veroorzaakt, het gaan liggen pijnverlichting geeft en het langdurig zitten in een lage en zachte stoel vaak meer klachten veroorzaakt. Voorover gebogen houdingen veroorzaken ook een hoge druk in de tussenwervelschijf  en spanning in de rugspieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken bij een laag aanrechtblad. Aangeboren afwijkingen en standcompensaties in zijwaartse richting (scoliose) kunnen ook op de lange duur hoge- of lage rugklachten veroorzaken.

Om de wervelkolom in balans te houden bovenop het bekken, zijn tal van grote en kleine spieren continu bezig met spannen en ontspannen. Is er onbalans of scheefstand in de wervelkolom, dan zullen bepaalde spieren meer aanspannen. Hiermee trekken de spieren de rug en het hoofd terug naar een positie waarin ons hoofd min of meer recht staat volgens onze horizon.

Podotherapeut

De podotherapeut bekijkt of er een oorzakelijk verband is tussen de klacht en uw houding. Met podotherapeutische zolen kan de samenwerking (functionaliteit) tussen onder- en bovenlichaam beter op elkaar afgestemd worden, wat weer effect heeft op uw totale houding. “Recht” maken is dus niet per definitie het uitgangspunt.

 

Heeft u last van "Afwijkende stand van de wervelkolom" en wilt u advies?

neem gerust contact met ons op

Share :
Related Posts