Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord podos wat voet betekent. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie.

“Podotherapeut” is een wettelijk beschermde titel. Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/ of rug.

Het staan en gaan bestaat uit een keten van bewegingen. Een afwijkende functie in de voet kan van invloed zijn op de stand en beweging van achtereenvolgens enkel-knie-heup-bekken-rug. Omgekeerd geldt ook dat een afwijkende stand of functie hogerop, het gedrag van de voet kan beïnvloeden (denk aan bv. beenlengteverschil).

De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, want iedereen kan klachten ontwikkelen. Soms is er een tijdelijke oplossing nodig zoals bij een blessure, begeleiding van kindervoeten of bij revalidatie. Soms kan een hulpmiddel nodig zijn voor bepaalde omstandigheden, zoals bij staand- of lopend werk of alleen tijdens sporten. In andere gevallen is een hulpmiddel meer van blijvende aard omdat de structurele stand van de voeten of het bewegingspatroon de oorzaak is van de klachten.

podotherapie-schoenen-zolen-ortheses

Vaardigheden van de podotherapeut

De podotherapeut beschikt over een aantal verschillende therapieën en vaardigheden, waaronder:

  • Het aanmeten en vervaardigen van podotherapeutische zolen
  • Het modelleren en bewerken van ortheses (beschermend en/ of corrigerend siliconen teenstuk)
  • Het uitvoeren van voetbehandelingen (bij ernstige likdoorns/ overmatig eelt of bij risicopatiënten met diabetes)
  • Het vervaardigen en plaatsen van de originele Ross Fräser nagelbeugel (nagelplaatcorrectie bij ingroei)
  • Het uitvoeren van wondbehandelingen
  • Toepassen van vilttechnieken
  • Toepassen van sporttapetechnieken
  • Toepassen van Medical Taping Concept/ Easytaping/ Kinesiotaping
  • Uitvoeren van manuele technieken voet/ enkel/ knie
  • Aanmeten en vervaardigen van op maat gemaakte slippers en sandalen met geïntegreerd persoonlijk voetbed
  • Het geven van voorlichting en adviezen op het gebied van schoeisel, voetverzorging, oefeningen, sport

WAT IS ONZE WERKWIJZE?

1
ONDERZOEK
2
BEHANDELPLAN
3
CONTROLE
1
ONDERZOEK

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Begonnen wordt met een vraaggesprek over het ontstaan van de klacht, uw dagelijkse werkzaamheden en hobbies. Ook medicijngebruik, operaties en overige behandelingen kunnen van belang zijn.

Wij werken voornamelijk met uw voet in de hand om daadwerkelijk te voelen waar de pijn optreedt en welke structuren dat zijn. Vervolgens worden kenmerkende, functionele eigenschappen van uw voet, knie en heup geïnventariseerd in een biomechanisch onderzoek. Er wordt zowel zittend als staand getest  en uw voetstand en houding worden gemeten en geanalyseerd. De voetzool wordt op een spiegel van de onderkant bekeken voor het belastingspatroon en in 3D ingescand als een ‘digitaal gipsmodel’. In de loopanalyse bekijken we uw looppatroon en samen met alle eerder verkregen gegevens geeft dat ons een totaalbeeld. 

 

2
BEHANDELPLAN

Aan de hand van het onderzoek en uw hulpvraag, stellen wij een plan van aanpak voor. Een behandeling is een samenwerking tussen patiënt en behandelaar. Voor het behalen van het beste resultaat gelden bepaalde voorwaarden. Dat kan variëren van het gebruik van geschikt schoeisel tot het thuis uitvoeren van oefeningen. U speelt zelf ook een belangrijke rol in het oplossen van uw klachten.

3
CONTROLE

Na het starten van de therapie volgt een afspraak voor de controle. Voor de zooltherapie is dat rond 6-8 weken. U kunt dan aangeven hoe het proces vordert en of er in het dagelijks gebruik nog problemen zijn in het toepassen van de hulpmiddelen. Als het resultaat achterblijft bij de doelstelling of als u hinder ondervindt van de zolen, kunnen wij tijdens de controle de zolen bijstellen in onze werkplaats.

Klaar terwijl u wacht, het bestaat bij ons nog steeds! U hoeft voor een aanpassing uw zolen dus niet achter te laten of extra op en neer te reizen.

Heb ik een verwijsbrief van de huisarts nodig voor een bezoek aan een podotherapeut?

Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig. Podotherapie Gaan! is gecertificeerd voor Directe Toegankelijkheid Podotherapie. Dit houdt in dat u geen verwijzing meer nodig heeft om naar de podotherapeut te gaan. Echter, het is voor de podotherapeut dan wel wettelijk verplicht eerst een screening te doen om te bepalen of er een indicatie bestaat voor Podotherapie. Dit vervangt de schriftelijke verwijzing van de (huis)arts. Deze screening wordt tijdens het eerste onderzoek uitgevoerd. Heeft u meerdere klachten die verband met elkaar houden, dan is het raadzaam om met uw huisarts te overleggen.

Download en print het Directe Toegankelijkheid Podotherapie formulier. Vul dit formulier in en neem dit formulier mee naar uw eerste afspraak wanneer u alle vragen met NEE beantwoord.

Ga naar het DTP formulier

Wat moet ik meenemen bij een eerste bezoek?

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Uw verzekeringspasje
  • Extra paar werk-/ sport-/ of dagelijkse schoenen

gaan-podotherapie-verwijzing-bezoek-verwijsbrief-huisarts

HEEFT U VOETKLACHTEN, EEN BLESSURE OF WILT U ADVIES?

neem gerust contact met ons op